Servicii

/Servicii
Servicii 2018-10-05T15:42:17+00:00

Terapie cognitiv-comportamentala

Terapie cognitiv-comportamentala

ABA (Analiza comportamentala aplicata) reprezinta aplicarea principiilor invatarii si motivarii prin analiza comportamentului pentru solutionarea problemelor cu semnificatie sociala. Metodele si tehnicile deriva din aceste principii.
Aceasta are in vedere:

  • Populatia (copii si adulti cu intarzieri in dezvoltare, tulburari de invatare, etc.)

  • Terapeuti (apartinatori, profesori, personal, etc.)

  • Medii (scoala, acasa, institutii, centre rezidentiale, spirituale, birouri, etc.)

  • Comportamente (verbal, social, academic, timp liber si abilitati de viata independenta, agresive, opozitioniste, comportamente stereotipe, etc.)

Metode de predare:

DTT ( Discrete Trial Training) Predare prin incercari discrete. Instructiuni clare pentru obtinerea comportamentului dorit ex: (Da-mi hartia!) Raspunsul corect este recompensat, raspunsul incorect este corectat si promptat)

PECS (Picture Exchange Communication System) este un sistem de comunicare atat alternativ, cat si augumentativ. Are ca baza principiile analizei comportamentale. Este una dintre cele mai raspandite metode de comunicare la nivel mondial. PECS s-a dovedit un succes cu indivizii de toate varstele, demonstrand acesta pe o varietate de dificultati de comunicare, cognitive si fizice. Anumiti subiecti care au folosit PECS, au dezvoltat limbaj verbal. Toate studiile efectuate pana in prezent sustin eficienta PECS.

Invatare incidentala- invatarea se face ca si in DTT, doar ca telul este invatarea comportamentelor si conceptelor de-a lungul experientelor de zi cu zi, paralel cu focalizarea pe un comportament specific

PTR (Pivotal Training Response) Trainingul Raspunsului Fundamental foloseste principile ABA pentru a dezvolta abilitati cruciale care nu sunt special invatate; ajuta generalizarea; imbunatatirea unei asemenea abilitati are ecou intr-o varietate de comportamente

TEACCH(Treatment and Education of Autistic and Communication related handicapped Children) are la paza principiile ABA. Program complet de sevicii care foloseste o gama larga de tehnici, de mai multe metode in asocieri diverse, in functie de nevoile individuale ale persoanei si abilitatile pe care aceasta le are.

  • Structura vizuala: da posibilitatea beneficiarilor sa inteleaga cum sa urmeze structura unei zile fara a avea nevoie de indicii verbale, pentru o mai mare independenta in scoala.

  • Structura fizica: organizarea mediului sustine invatarea in scoala.

  • Programul zilnic: introduce schimbarea activitatilor de-a lungul unei zile, ajuta la dezvoltarea abilitatilor de cooperare si intelegere.

  • Rutina: ajuta la reducerea stresului si anxietatii care este adesea asociata cu schimbarea sau neintelegerea lucrurilor care urmeaza sa se intample.

  • Programul de lucru: ajuta cooperarea si intelegerea la invatarea de noi abilitati in clasa, crearea premiselor pentru dezvoltarea abilitatilor necesare pentru o viata cat mai independenta.

Kinetoterapia

             Kinetoterapia, un domeniu din ce in ce mai cunoscut, la noi in centru este realizata de persoane a caror viziune s-a schimbat in momentul in care au devenit parinti. Modul de abordare este unul aparte fata de ce kinetoterapia ne oferea pana acum.

             Copiii iubesc sa faca miscare, sa fie miscati, sa fie stimulati, sa fie in centrul atentiei, sa initieze singuri actiuni, sa fie independenti, chiar daca sunt prea mici ca sa spuna sau sa ne arate lucrul acesta. Si ce este mai frumos si mai linistitor pentru parinti cand isi vad copiii relaxati, linistiti si fara lacrimi in ochi, iar la urmatoarea lectie cand se reintalnesc cu kinetoterapeutul sa vada copilul simtindu-se in siguranta in bratele acestuia?

              Kinetoterapia in viziunea noastra inseamana mai mult decat miscare.

             Modul de abordare al terapiei prin miscare, este individual sau in grup, acest lucru depinzand de mai multi factori precum varsta, disfunctie, gradul acesteia, afectiunile asociate, cat si de factorul psihologic. Asfel putem vorbi de kinetoterapie pediatricakinetoterapie geriatricaergokinetoterapie (terapia ocupationala) si kinetoterapie de grup.

             Cazuistica cu care specialistii nostri se confrunta este din ce in ce mai diversa, ceea ce-i face sa fie tot timpul deschisi, receptivi la nou, tocmai din dorinta ca eficacitatea lucrului pe care-l fac sa fie maxima. Diagnosticele de sindrom Hirschorn-Wolff, retard psiho-motor, IMC (infirmitate motorie cerebrala), tetrapareza spastica, paralizie cerebrala infantila, sindrom Astocler, encefalopatie cronica infantila, maladia Down, parapareza spastica (dipareza), paralizie ple brahial, coa entorsa, picior stramb congenital, picior concav, picior equin, accident vascular cerebral si abordarea lor in kinetoterapia pediatrica cat si cea geriatrica sunt strict personalizate.

Hidroterapie

               Hidroterapia (hidrotermoterapia) completeaza procesul kinetic, producand pe langa relaxarea neuro-musculara si lejeritatea miscarilor, multiple senzatii cutanate, vizuale, acustice, toate acestea contribuind la amplificarea starii de binedispozitie si confort cu care vrem sa imbratisam copiii.

               Apa este o sursă de viaţă, de energie, iar în unele cazuri este folosită pentru diferite tratamente. Este indicată persoanelor care suferă de oboseală cronică sau de stres, dar şi în diferite afecţiuni, precum cele musculare, articulare şi reumatismale. Hidroterapia este indicată în principal în medicina de recuperare. Apa caldă sau rece, în contact cu corpul, generează o serie de reacţii. Hidroterapia stimulează sistemul imunitar, revigorează circulaţia sanguină, reduce sensibilitatea la durere şi relaxează foarte mult organismul.

Onoterapie

            Centrul Don Orione este unul dintre puținele locuri din tara unde se practica onoterapia.

            Onoterapia actioneaza cu excelente rezultate asupra sanatatii afective si psihice, în primul rând, iar în unele cazuri, si în deficiente fizice mai grave sau mai usoare. Daca privim însa – asa cum este firesc – ideea de sanatate, ca pe un complex omogen în cadrul caruia partile interactioneaza permanent, vom întelege de ce apropierea sufleteasca de un animal ne poate absolvi de suferinte ce par a nu avea nici o legatura cu afectiuni ale trupului. În categoria respectiva se include si terapia cu magarusi. În esenta, tratamentul consta în a pune în legatura magarusul – animal cunoscut pentru blândetea si sociabilitatea sa – cu fiinte umane. El se aplica cu precadere în cazul autistilor, al persoanelor depresive si al persoanelor cu alte handicapuri mentale si fizice grave.

             Terapia cu magarusi a dus la prelungirea timpului de concentrare al copiilor autisti, precum si la atragerea lor catre agreabila companie, catre joc si comunicare. Adica, un mare pas înainte, pe calea ameliorarii starii lor de sanatate. O metoda mai dificil de pus în practica în mod curent, e adevarat, dar care merita toate eforturile, datorita efectelor sale remarcabile.

            Avantajele terapiei cu magarusi:

  1. Cresterea stimei de sine/ reduce frustrarile.

  2. Stimularea tactila/ reducerea stresului.

  3. Reducerea agresivitatii la copii/ reducerea furiei la adulti.

  4. Imbunatatirea relatiilor.

  5. Imbunatatire echilibrului.

  6. Imbunatatirea coordonarii.

  7. Imbunatatirea mobilitatii.

  8. Placerea de a-l calari si bucuria de a fi in apropierea unui animal.