Centru rezidential pentru tineri si adulti cu dizabilitati

/Centru rezidential pentru tineri si adulti cu dizabilitati
Centru rezidential pentru tineri si adulti cu dizabilitati 2018-10-05T12:02:02+00:00

Centru tineri adulti dizabilitati 052          În 2013 s-a terminat de construit întreg centrul, obținând unele fonduri europene, deschizându-se o secție pentru tinerii cu dizabilități- și ei împarțiți în două categorii pentru a putea da o continuitate copiilor care, între timp, cresc.

         Din perspectiva intervenției terapeutice, tinerii și adulții fac parte din cea mai vulnerabilă categorie de vârstă, deoarece serviciile necesare satisfacerii nevoilor acestora sunt deficitare. Din acest motiv Asociatia Don Orione a dezvoltat  noi proiecte destinate acelor tineri cu diferite dizabilități, dorindu-se oferirea de servicii specializate, de educație specifică și activități vocaționale menite să pregătească beneficiarii pentru atingerea maximului de potențial, etalonul fiind viața independentă.

Obiective

         Obiectivul principal al acestui program este crearea unui sistem coerent care să susțină înțelegerea nevoilor tinerilor și adulților cu dizabilități.

         Obiectivele specifice ale Centrului pentru tineri și adulți sunt:

  • Însușirea abilităților de viață independentă: să se spele, să se îmbrace, să mănânce, să facă curat în casă, să spele hainele, să facă cumpărăturile, să iasă în oraș cu mijloacele de transport în comun si restul lucrurilor care pot fi de folos pentru o viață independentă.

  • Identificarea și dezvoltarea aptitudinilor și transformarea lor în potențial de muncă: A vorbi despre integrarea în muncă în România este un lucru dificil pentru că este încă nevoie de a schimba mentalitatea și cultura. Atunci, primul pas este să integrăm acești tineri în mediul în care trăiesc. Bucătăria, spălătoria, curățenia, animalele și întreținerea spațiului verde sunt primele locuri de muncă ale acestor tineri, împreună cu personalul care lucrează în aceste sectoare. Alte două activități care au devenit principalele ocupații ale tinerilor cu dizabilități: serele pentru producerea zarzavaturilor și reciclarea hârtiei și cartoanelor în scopul producerii de hârtie igienică.

  • Îmbunătățirea comunicării și relaționării cu comunitatea.

        Astazi, doi dintre cei 10 tineri cu abilitati de viata independenta sunt angajati la o firma, externa Centrului, unde isi respecta programul de munca si responsabilitatile. Pentru ceilalti, activitatile ocupationale din interiorul Centrului au devenit locuri de munca.

Voluntari

Devino voluntar!